OLE MULLE VÄHÄN AIKAA HELLÄ

Toimittaja Ina Mikkola kinusi Facebookissa lippua Slushiin hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Perustelut lipun tarpeelle olivat erikoiset. Hän halusi paikalle sukupuolensa (ja ehkä ulkonäkönsä?) vuoksi, koska kävijät koostuu lähinnä pukumiehistä ja hupparijäbistä. Hän lupasi sopeutumalla joukkoon ravistella statup -kulttuurin miehisiä valtarakenteita. Hän vaati naisille tilaa ja että naiset otettaisiin tosissaan.

Inan mielestä on ongelma, että miehet ovat innovoineet startuppeja naisia enemmän. Onko maailma siis on täynnä salaliittoja, jotka estävät naisten kekseliäisyyden? Tällainen epäily naisten väheksynnästä ei voi johtua muusta kuin huonosta itsetunnosta.

Joku sen lipun hänelle sitten hommasi eli lahjoitti. Ina lähti iltabibileisiin, vaikka tiesi aiempien vuosien kokemuksesta, että siellä vongataan seksiä. Juhlista toivuttuaan hän sitten kirjoitti Facebookiinsa, että about puolet kohtaamistani miehistä joko lähenteli tai ehdotti seksiä (ei kertonut, mikä oli n). Sen mainitsi raskauttavaksi, että joku oli tehnyt ehdotuksen kylmiltään ensimmäisessä lauseessaan. V**tu -sanaakaan ei purkauksessa säästelty ja samalla miesten päihin sujuvasti sijoitettiin kirjoittajan omia ennakkoluuloja.

Saahan sitä Facebookiin kirjoittaa mitä haluaa. Mutta että tällaisista nostatetaan jälleen kerran valtakunnallinen ahdisteluhysteria, siinä on jotain kummallista. Oliko koko kuvio sovittu etukäteen muiden toimittajien kanssa? Joka tapauksessa Inan viesti päätyi lähes kaikkiin medioihin, joissa seksismi, seksuaalinen häirintä, ahdistelu ja sovinismi sekoitettiin lahjakkaasti keskenään.

Ina voi pitää aloitteentekoa huonoa käytöksenä, mutta ei se ole yleinen totuus eikä sen perusteella pitäisi lakeja ruvata rustailemaan. Samalla kiellettäisiin naisten erilaisuus, sillä on paljon heitä, jotka mieluusti lähtevät tarpeeksi tasokkaan aloitteentekijän matkaan. Naistenmiehille suora kysymys on tuottavin taktiikka, ei mene koko ilta tyhjän jahtaamiseen. Tuottavuus lienee avainsana koko kasvuyrittäjyydessä…

Kannattaisi tutkia kasvuyrityksiä perustavien henkilöiden testosteronitasot. Voi hyvinkin olla, että tuon ihmeaineen buustaama rohkeus, itsevarmuus, suorituskyky ja motivaatio johtavat innovatiiviseen käyttäytymiseen. Samalla se tietysti näkyy seksuaalisena aktiivisuutena.

Toivomus ”ole mulle vähän aikaa hellä” ei ole ahdistelua. Ei se ole myöskään seksuaalista häirintää, ei edes sovinismia eikä seksismiä. Sen sijaan käsitteiden tarkoituksellinen sotkeminen  on vallankäyttöä.

Tästä huolimatta Slushin toimitusjohtaja Marianna Vikkula panikoi ja julisti, että meillä on nollatoleranssi kusipäille. Hän lupasi, että tulevaisuudessa tällaiseen käytökseen syyllistyneet miehet poistetaan juhlasta ja että vuoteen 2020 mennessä puolet Slush -yrittäjistä on naisia.

Vilkkula tuli näin luoneeksi uuden maailmanjärjestyksen:

Jos mies on hellyyttä vailla , hän on kusipää!

Nollatoleranssin vaatiminen on melko alkeellinen reaktio. Olen kirjoittanut asiasta tyhjentävästi jo blogini ensimmäisessä postauksessa.

Samalla tuli leimatuksi koko maailmanlaajuinen ja miesvaltainen startup- sekä teknologiamaailma Piilaaksoa myöten seksistiseksi. Se ei tunnu ketään häiritsevän, että seksismi on läpikotaisin poliittinen käsite. Maailma, jossa sukupuolten erilaisuus kielletään, edustaa totalitarismia.

Pari kysymystä nousi tämän hysterian tiimoilta mieleen:

  • Kuinka Slush -organisaatiota voidaan syyttää naisten väheksynnästä, kun ovat miesvaltaisuudesta huolimatta palkanneet naisen toimitusjohtajakseen?
  • Parisuhteissa jo tunnustetaan, ettei toista voi muuttaa; milloin sama oivallus tavoittaisi idealistitkin?
  • Jos miehinen kutsu seksiin kriminalisoidaan, silloin tasa-arvo vaatii, etteivät naisetkaan saa aloitetta tehdä. Sanotaanko parisuhteille kohta goodbye? Kuka on tämän kehityksen takana?
  • Olisiko Ina paheksunut julkisuudessa, jos lesbot olisivat ehdotelleet hänelle vällyjen väliin pujahtamista?
  • Milloin hellyyden ja läheisyyden tarpeesta on tullut Suomessa rikos?
  • Miksi naisilla on oikeus arvostella miesten ulkonäköä ja pukeutumista, kun vastaava on miehiltä kielletty?
  • Onko se tasa-arvoa, että miehet pannaan maksamaan naisten huonosta itsetunnosta?
  • Miksi se koetaan kielteiseksi, että miehet keksivät aina uusia tapoja luoda yhteiskunnalle työtä ja toimeentuloa? Miksi naiset eivät ole yhtä aktiivisia, vaan vaativat ”tasa-arvon” nimissä puolet miesten ”valtakunnasta”?
  • Onko se epätasa-arvoa, että Euroopan kasvuyrityksistä 80 % on miesten perustamia? Pitäisikö miesten rajoittaa innovatiivisuuttaan? Perustetaanko EU -virasto, joka valitsee kenen yritys saa luvan kasvaa?
  • Onko feminismi ottanut papistolta seksuaalisen moraalinvartijan roolin?

Olisi tehnyt mieli kysyä myös, miksi naisten käsitys maailmasta on aina se oikea ja miesten aina se väärä. En sitä tehnyt, koska vastaus on niin päivänselvä. Taustalla tässäkin on ihmisen biologia. Koska nainen on arvokkaampi sukupuoli, evoluution kuluessa miesten aivot ovat herkistyneet naarassukupuolen valituksille. Tämä on edellytys sille, että ihmisyhteisöjen johtajuus on päätynyt miehille.

Aivan sama ”herkkyys” toimii myös lähisukulaisillamme. Simpanssiuroksen on turha yrittää lauman johtoon ilman vanhojen naaraiden hyväksyntää. Bonobolaumoissa valta on naarailla, mutta ne ovat maksaneet siitä ”kovan” hinnan, ainakin mikäli asiaa katsoo ihmisnaaraiden näkökulmasta. Bonobolaumassa seksiä harrastetaan ilman minkäänlaisia rajoja ja seksillä rauhoitellaan kaikki riidat.

Ihmislajilla naaras lauman johdossa on poikkeus. Se ilmenee siinäkin, että lähes jokainen valtaan pyrkivä nainen haluaa jollakin tavalla rajoittaa seksin saatavuutta – miehiltä.

Miesten massiivinen mitätöiminen järkyttää jo yhteiskuntien tasapainoa. Se näkyy muun muassa viimeaikaisissa äänestystuloksissa, poikien koulumenestyksessä ja miesten syrjäytymisenä läntisissä kulttuureissa. Syrjäytymistä pidetään jo suurimpana yhteiskunnan turvallisuusriskinä, mutta silti asialle ei tehdä mitään. Taaperramme edelleen Inojen viitoittamaa polkua helvettiin.

Tänä vuonna Linnan juhlien yhdeksi vahvuusteemaksi oli muodin mukaisesti nostettu tyttöjen mahdollisuudet. Kukapa ei kaunista ajatusta kannattaisi. Nyt ollaan kuitenkin jo siinä tilanteessa, että pojillekin olisi syytä välittää positiivista viestiä. Optimisti voisi tulkita presidentti Niinistön lausumasta löytyvän kätkettyä tukea miehille, kun hän juhlan kynnyksellä toi esiin suomalaisen vahvuuden, joka on häntä koskettanut. Siinä hän kiitti kaikkea sitä, mikä näkyy Slushin ympärillä, nissä nuorissa ihmisissä, jotka olivat siinä mukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s