TAKINKÄÄNTÄJÄT

Naiset päättivät tämänkin asian. Britannian X-Factor -kilpailun voitti nuori mies, koska lääpäällään olevat teinitytöt niin halusivat. Ei siinä mitattu laulutaitoa vaan mentiin tunteet edellä, kuten hmislaji on 200 000 vuotta tehnyt ja tekee tulevaisuudessakin niin kauan kuin henki pihisee.

Maailmantähti Saara Aalto sijoittui toiseksi. Onnittelut siitä! Kansainväliset kokemukset paljastavat, että kykykilpailuissa kannattaa tulla mieluummin tokaksi kuin ekaksi. Mikä tuon epäloogisuuden selittää, siihen voisi vaikka joku väitöskirjantekijä paneutua.

Silvennoinen

Saaralla noita kakkostiloja on vaikka muille jaettavaksi. Viimeksi hänet ohitettiin käsittämättömästi UMK 2016 -kilpailussa, jossa ”asiantuntijat” pudottivat hänet euroviisulavalta. Kansa olisi halunnut sinne Saaran. Olisi kaiken sortin asiantuntijoille oikein, että Saara menestyisi Britannian edustajana tuossa kilpailussa.

Saara ei löytänyt Suomesta tarpeeksi suuria saappaita. Ei ollut organisaatiota, rahaa eikä uskojia auttamaan maailmanuralle. Briteissä kaikki oli tarjolla, mikä näkyi Saaran esityksissä. Ei sellaista näyttävyyttä vaan olisi koskaan Suomessa saatu pystyyn.

Mediavaikuttaja Mikko Silvennoinen oli jostain syystä kutsuttu seuraamaan X -Factorin loppusuoraa. Sillä kokemuksella hän sitten hehkutti Saaran loistokkuutta aina Ylen pääuutislähetystä myöten. Vielä keväällä Mikko luonnehti UMK 2016 -finaalin ”asiantuntijana” Saaraa taskuvenukseksi, joita maailma on täynnä. Takinkääntöön tarvittiin reilu puoli vuotta ja ilmainen matka Lontooseen…

Sokos

Sokos oli vielä nopeampi liikkeissään. Takinkääntöön meni vain vuorokausi. Ensin myyntijohtaja Juha Thilman ilmoittaa, ettei Sokos enää hyväksy valikoimiinsa turkiksia tai turkissomisteita niiden epäeettisyyden vuoksi. Tiedotteessaan hän viittaa S-ryhmän vastuullisuusperiaatteisiin ja asiakkaiden palautteeseen.

Olisi tietysti mielenkiintoista tietää, kuinka monta vihaisen animalistin kirjoittamaa palautetta tuollaiseen päätökseen tarvitaan. Ehkä jopa kymmenen? Enemmistö kuluttajista on joka tapauksessa avarakatseisia ihmisiä, jotka karsastavat kaiken sortin kieltolakeja – mutta eivät tee mielipiteestään koskaan numeroa.

Sokoksen tiedote aiheutti paljon negatiivista palautetta ja kas kummaa, seuraavana päivänä SOK:n kakkosmies, kenttäjohtaja Arttu Laine kiirehti selittämään, ettei kyse ollutkaan turkiselinkeinoon tai sen eettisyyteen pohjautuvasta päätöksestä, vaan normaalista kaupankäyntiin liittyvästä tuotevalikoimaratkaisusta. Päätös on tehty puhtaasti kysynnän ja kaupallisen harkinnan perusteella.

Herää tietysti kysymys, kumpi herroista valehteli. Halusiko Thilman vain kiillottaa Sokoksen kylkeä ääri-idealisteja nuoleskelemalla? 

Animalia ei tietenkään malttanut olla pistämättä käpäläänsä hunajapurkkiin. Se piti takinkääntöä todisteena ”painostuskoneiston” voimasta. Rehellisempää olisi tietysti ollut myöntää, että Animalian itsensä masinoimat painostuskampanjat ja turkisten mustamaalaaaminen ovat johtaneet Sokoksen ja muiden toimijoiden idealistisiin ratkaisuihin, joilla on hyvin vähän tekemistä reaalimaailman kanssa.

Idealismi tuntuu jälleen kerran paisuvan yli äyräidensä. Sunnuntaina Kimmo Ohtonen oli kutsunut ohjelmaansa eläinkouluttaja Tuire Kaimion, valtiotieteilijä ja Animalian trofeehenkilö Birgitta Wahlbergin sekä valokuvaaja Jere Hietalan. Tarkoitus oli puhua eläinten älykkyydestä ja asemasta yhteiskunnassa. Ilmeni, että tässä on äänessä ääri-idealistinen kupla, jonka jäsenet kannustavat toisiaan yhä kiivaampaan hurmokseen. Oma mielipide nostettiin ainoaksi eettisesti hyväksyttäväksi näkökulmaksi, eläimen tappaminen ruoaksi on väärin tai vähintään jokaisen lihansyöjän pitäisi tappaa saaliinsa itse.

Eläinoikeuksista puhuminen on tarpeellista, mutta tässäkin mennään usein äärimmäisyyksiin. Asennekasvatuksella ei voi muuttaa ihmisen lajityypillistä käyttäytymistä, vaikka yksilötasolla muutos on mahdollista. Pelkällä kasviravinnolla ihmisestä ei olisi koskaan tullut ihmistä, aivojemme kehitys on liharavinnon ansiota. (Toki voisi olla parempi, että noukkisimme edelleen puiden versoja ja kaivaisimme maasta juurakoita afrikkalaisella savannilla… Tellus olisi huomattavasti paremmassa kunnossa.)

Oman lihapalan metsästyvaade lähes huvittaa, eihän se ole koskaan ihmislajilla niin toiminut. Naaraat ovat aina halukkaasti olleet jakamassa metsästäjien saalista, eivätkä kaikki uroksetkaan ole metsästysretkille osallistuneet. Samalla logiikalla voisimme vaatia jokaista kursimaan kokoon omat kirjansa ja rakentamaan omat talonsa. Työnjako nyt sattuu olemaan yksi ihmislajin vahvuuksista.

Simpansseilla homma menee samoin. Siellä naaraat ovat niin kovasti lihan perään, että maksavat sen saamisesta seksillä…

Sunnuntaina äänessä oli myös kulttuurihistorian tutkija Hannele Klemettilä, joka Dubaista käsin selvitti keskiaikaista eläinkäsitystä. Tuli siinä sivumennen kehuneeksi Leonardo da Vinciä edistykselliseksi, koska tämä oli kasvissyöjä ja vastusti turkisten käyttöä. Erikoisen moralistinen kannanotto puolueettomuuttta edustavalta tutkijalta. Samalla hän kuitenkin mainosti (jopa Suomesta rahdatuilla tunturihaukoilla harjoitetun) haukkametsästyksen jaloutta – kyseenalaistamatta sen eläinoikeudellista oikeutusta.

Alko

Valtion eli meidän kaikkien yhteinen yritys  Alko meni takinkääntöä pidemmälle. Se käänsi selkänsä satavuotiaalle Suomelle.

Ilmeisesti huumeistakin pitää olla tarjolla juhlatuotteita ensi vuoden pippaloihin. Alko on julkaissut listan niistä 24 tuotteesta, joilla kansalaiset saavat sekoittaa aivonsa Suomi 100 -logolla varustetusta pullosta. Mediassa syntyi kohu yhdestä virolaisesta likööristä, joka oli listalle otettu. Valintaa kummaksuttiin Alkon hallintoneuvostoa myöten.

On syytäkin arvostella tuollaista päätöstä, mutta eihän kyse ole vain yhdestä likööristä. Juhlatuotteista suurin osa (13) tulee ulkomailta. Alko siis haluaa rikastuttaa mieluummin ulkomaisia kuin kotimaisia yrittäjiä. Jaa, että globalisaatioko tätä vaatii?

Alko perustelee päätöstä syrjimättömyydellä ja tasapuolisuudella. Se ei saa suosia kotimaisia tuotteita, koska asetus. Näin sanoo osastojohtaja Minna Alitalo. Vai onko se kuitenkin EU? Lähettäisikö EU -komissio poliisipartion Alkoja ratsaamaan, jos tässä olisi käytetty maalaisjärkeä?

Alitalo puolustelee päätöstä myös sillä, että muunmaalaisetkin yritykset olivat halukkaita juhlistamaan Suomen juhlakautta. Totta kai. Yritys tekee mitä tahansa ja vähän enemmänkin saadakseen ihmisiltä rahat pois.

Kovasti on vaikea puhua syrjinnästä, jos Suomessa valitaan tuotteita itsenäisyyttä juhlistamaan. Siinä vedetään syrjimättömyyden idealismi jälleen kerran överiksi.

Kovasti ihmettelen, jos mikä tahansa juhlavuoden tuote valmistetaan muualla kuin Suomessa. Sellaista tuotetta ei pitäisi erikoisasemaan nostaa, mitä ei täällä osata tehdä. Sen verran pitää suomalaista itsetuntoa kannatella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s