Apinasta

fear-for-humanity1

Apina on eläin.  Harmaakarvainen apinauros ihmettelee maailman menoa puiden latvuksista. Uskonnoton antifasisti, antifeministi, antikapitalisti ja antikommunisti – vastustan siis kaikkea pakkovaltaa.  Rummutusosoitteeni on simpanssifilosofi [kippurahäntä]gmail[piste]com.

Sipulit ovat terveellisiä. Ne ovat apinoiden herkkua, mutta välillä pitää saada lihaakin. Joskus sipulit itkettävät kuten maapallomme tilakin. Lauman johtajilla ei usein tunnu olevan käsitystä edes siitä, kuinka apinat luontaisesti käyttäytyvät. Niin paljon on keksitty kaikenlaista turhaa selitystä pelkästään siksi, että jokaisella lajilla on kova halu olla jotain ainutlaatuista. Useimpiin ihmettelyihin riittäisi selitykseksi yksi sana: testosteroni – tai sen puute.

Etenkin seksiin, parisuhteisiin ja niin kutsuttuun tasa-arvoon liittyvät ”ongelmat” selittyvät 99 -prosenttisesti yhdellä sanalla. Se voi olla edellä mainittu testosteroni tai sitten evoluutio – jonka feministit ovat hauskasti nimenneet patriarkaatiksi.  Kätevää, sehän on kuin jumala, jota ei ole olemassa, mutta johon voi aina ja kaikissa tilanteissa vedota.

Pesäpuuni itäpuolella on laaja ikimetsä, jota apinat kutsuvat villiksi, vapaaksi ja kesyttömäksi erämaaksi. Sen koko vain pienenee uhkaavasti koko ajan.  Länsipuolella taas leviää ihmisapinoiden avoin maisema taloineen. Se näyttää kesyltä ja kahlitulta. Ihmisapinat itse kutsuvat sitä sivistyneeksi yhteiskunnaksi. Tässä eräänä päivänä sain konkreettisen esimerkin näiden maailmojen erosta.

Metsässä on luonnollista, että varpuspöllö syö talitiaisen. Kulttuurin piirissä ihmisapina tarjoaa tiaisille talvella pähkinöitä. Siten ihmisapinat kokevat omistavansa linnut. Nyt onkin luonnotonta, että varpuspöllö nappaa ruokinnalta talitiaisen ruuakseen. Rangaistuksena moisesta synnistä on teloittaminen ampumalla.

Teksti ja kuvat ©  simpanssifilosofi.

Tekstiä saa lainata lähde mainiten.

Kuvia saa käyttää omaksi iloksi. Muusta käytöstä on sovittava apinan kanssa.


6 vastausta to “Apinasta”

 1. Minnes sinun feministi-pohdintasi hävisivät?:o Löysin tagi-selaimen kautta, mutta sano, ettei sivua löydy.

  • Kiitos vaan kysymästä Zacke! Olen tässä vähän harjoitellut tämän uuden ympäristön kanssa, kun siirtelen kirjoituksia vanhasta metsästä tähän uuteen eli WordPressiin. Siinä on saattanut jokin juttu siirtyä paikasta toiseen. Nyt tähän mennessä siirrettyjen juttujen pitäisi olla paikoillaan. Eli ne pitäisi löytyä Arkistosta: esimerkiksi feministiset sanat toukokuulta 2008.

   Olit muuten ensimmäinen kommentoija tässä metsässä, kumeat viidakkorummutukset sen kunniaksi! Kirjailen nimesi pesäpuuni kaarnaan.

 2. Jaa, mietin jo että Moilasen johtama sensuuri- ja totuuskomissio on lähettänyt tekstisi bittiavaruuden mustaan aukkoon. Mutta hyvä jos näin ei ole! Oivallisia kirjoituksia.

 3. Jos vastustat pakkovaltaa, miten voit olla antikapitalisti?

  Eihän ilman yksityistä omistusoikeutta voida saavuttaa juuri minkäänlaista yksilönvapautta, vapautta diktaattorin, hallituksen, enemmistön tai vahvimman saneluvallasta?

  Vapautta painaa kirjoja tai lehtiä, kirjoittaa tietokoneella, kutsua kännyköillä kokoon mielenosoituksia, rakentaa huoneita uskonharjoituksiin tai ateistien kokouksiin, hankkia ruokaa toisinajattelijoille, harjoittaa haluamaansa ammattia, naida rakastamaansa ihmistä tai harjoittaa vapaata seksiä ehkäisyllä, pukeutua haluamallaan tavalla, soittaa haluamiaan instrumentteja, innovoida ja toteuttaa hulluja tai hyödyllisiä ideoitaan jne.

  Pahoja kapitalisteja voit vastustaa muttet kapitalismia, omaisuudensuojaa, vapaata markkinataloutta sinänsä, ellet halua alistaa toisinajattelijoita ja erilaisia muiden mielivallan alle. Suurimman osan historiasta enemmistö on ollut paljon vahvemman muiden mielivallan alla kuin nyt täällä kapitalistisessa Suomessa.

 4. Olisi ollut ehkä paikallaan, että olisit määritellyt, mitä oikeastaan kapitalismilla tarkoitat. Siitähän taitaa olla niin monta määritelmää kuin on puhujaakin. Mutta otetaan tarkastelun pohjaksi vaikka Wikipedia. Sekin toteaa, että se mitä kapitalismiin tarkalleen ottaen kuuluu on hankala määritellä. Wikipedian mukaan kapitalismi perustuu yrityksiin, vapaisiin markkinoihin, suuryritysten teknologiauskoon, yksityiseen omistusoikeuteen, ilman minimipalkkoja ja ammattiyhdistyksiä toimiviin työmarkkinoihin sekä osakekauppaan. Nykyaikaisen kapitalismin instituutioita ovat pankit, vakuutusyhtiöt, pörssit ja kauppaliitot.

  Moderni kapitalismi syntyi Länsi-Euroopassa. Sitä voidaan pitää heikentyneen uskonnollisen vallan suoranaisena perillisenä (”maallinen menestys oli osoitus kuulumisesta pelastuvien joukkoon”). Kapitalismin synnyn perustalla on siis uskonto (ja tuliaseiden, erityisesti tykkien keksiminen). Kapitalismin perusajatuksiin kuuluu yksityisomistus. Monien markkinatalouden kannattajienkin mukaan kapitalismille luonteenomainen piirre on riskien ulkoistaminen, jossa yritystoiminnan toteutuneet riskit, kuten ympäristöriskit ja työttömyys, siirretään yhteiskunnan maksettavaksi, mutta voitto jaetaan omistajien kesken. Itse John Keynes toteaa: ”Kapitalismi on häkellyttävä uskomus, jonka mukaan pahimmat ihmiset tekevät pahimmanlaatuisia asioita kaikkien yhteiseksi hyväksi”.

  Apinat eivät voi yhtyä näkemyksiin, että tämä olisi ihmisaivojen luontainen käyttäytymismalli. Kapitalismin perusarvo on raha ja omistus. Molemmat ovat ihmisen vasta viime aikoina keksimiä käsitteitä, jotka syntyivät vasteena alueelliselle ylikansoitukselle. Näiden käsitteiden johdonmukainen seuraus on ”suuruudenhulluus”, eli käyttäytyminen, jossa yksilö menettää täysin kontrollin itseensä ja ympäröivään maailmaan. Rahasta tulee vapaan kapitalismin oloissa ylinormaali ärsyke, jonka perässä ihminen juoksee yhtä aivottomasti kuin pikkulintu hautoo sen pesään laitettua kananmunaa. Vain koko (tai määrä) ratkaisee.

  En siis aio tähän tietoon luopua antikapitalismista, semminkin kun parhaillaan kapitalismin seurauksista nauttii koko telluksen talouselämä, maapallon ympäristö vetelee viimeisiään, luonnonvaroja hyödynnetään ikään kuin meillä olisi käytössä viisi planeettaa, lähimmät sukulaisemme ovat sukupuuton partaalla ja viimeisiltä alkuperäiskansoilta riistetään niiden oikeus maa-alueisiinsa vain sillä perusteella, että kapitalismi näin määrää… Ja semminkin siksi, etten todellakaan ole sitä mieltä, että vain kapitalismi antaa ihmisapinoille mahdollisuuden naida rakastamansa yksilö.

  Toivoisin, että ennakkoluulottomasti tutustuisit sellaisten kansojen elämään, jotka eivät ole vielä keksineet rahaa tai edes käsitettä omistaminen.

 5. […] paitsi paikallisen väestön ystävällisyydestä, myös simpansseista. Sieltä on peräisin myös kuva, jota apina nyt hyödyntää […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: